Vul uw hierboven uw e-mail adres in als u onze nieuwsbrief wilt ontvangen.

 
 

Kavels Eikepagelaan
8 september 2016

Nog een paar kavels beschikbaar!
Lees meer...

VERKEERSONTSLUITING ZEVENHUIZEN - ZUIDBROEK
8 september 2016

Definitieve oplossing verkeersontsluiting Zuidbroek gepresenteerd. Hoe ziet deze ontsluiting eruit?
Lees meer...

Nieuw in Zuidbroek - Project Sporenveld
8 september 2016

In Het Rooster ontwikkeld AM 23 rijwoningen en 2 tweekappers.
Lees meer...

Oplevering Parkwoningen in Zuidbroek
16 juni 2016

Op donderdag 16 juni vierde wethouder Nathan Stukker samen met kopers, projectontwikkelaar Bemog en bouwbedrijf Nikkels de oplevering van de eerste van dertien luxe Parkwoningen aan de Rumbastraat tegenover het park in Zuidbroek.
Lees meer...

Start verkoop plan Het Rosendael
26 mei 2016

Roosdom Tijhuis uit Rijssen start donderdag 26 mei van start met de verkoop van de volgende zes fraaie nieuwbouwwoningen aan de Laan van Zuidbroek te Apeldoorn.
Lees meer...

 

Zuidbroek

Zuidbroek is de nieuwste wijk van Apeldoorn. De wijk bestaat uit drie deelgebieden: het Moza´ek, Het Rooster en De Wellen. Elk wijkdeel heeft zijn eigen karakter. In het Moza´ek wordt volop gebouwd. Klikt u hier voor een plattegrond van Zuidbroek. 

 

 

 

Het Moza´ek: Veelzijdig wonen 

Het eerste deelgebied dat in de nieuwe wijk wordt gerealiseerd, is het Moza´ek. Zoals de naam al laat raden, wordt het een veelzijdig gebied waar verschillende woningtypen elkaar afwisselen. Er komen rijenwoningen, appartementen, geschakelde woningen en vrijstaande woningen, in totaal zo’n 1.300. Ook zijn er kavels te koop waarop mensen een vrijstaand huis of een villa kunnen bouwen in een stijl die het best bij hen past. De wijk krijgt ook openbare groenplekken en veel voorzieningen. Het worden allemaal verschillende ‘moza´ekstukken’, met een eigen kleur. Samen vormen ze een geheel, een eenheid van fragmenten.

In een aantal woningen worden wonen en werken gecombineerd. Langs de lanen ontstaat hierdoor een levendig straatbeeld. In het Moza´ek komen enkele woonwagenplaatsen, verdeeld over verschillende locaties. De architectuur van de woningen kenmerkt zich door veel variatie met materialen en kleuren. Voor de kavels geldt dat eigen inbreng centraal staat. Hoe de wijk precies zal gaan worden, ligt dus in belangrijke mate ook aan wat bewoners willen.

Winkelen

In het Moza´ek vinden bewoners straks een aantal commerciŰle en maatschappelijke voorzieningen, waaronder een buurtsupermarkt. Maar Zuidbroek zal ook voor een groot deel aangewezen zijn op winkelcentrum Anklaar in Zevenhuizen. Het bestaande wijkwinkelcentrum wordt hier uitgebouwd tot een stadsdeelhart, met onder meer winkels, een bibliotheek en medische voorzieningen. In het Moza´ek komen wel enkele commerciŰle of maatschappelijke voorzieningen in de woonwerkwoningen langs de ontsluitingslanen van de wijk. Denk dan aan horeca, zakelijke diensten, kinderopvang en gezondheidszorg.

De Vellert wordt nieuw groen

In het gebied ligt ook de voormalige stortplaats de Vellert. Deze stortplaats wordt gesaneerd en omgevormd tot een park met verschillende gebruiksmogelijkheden. Een bijzondere oplossing. Het gebied wordt ‘ingepakt’ volgens de IBC-methode, wat staat voor isoleren, beheren en controleren. In het verleden is deze methode ook toegepast bij het Kanaalpark in de Maten.

Het Kristal

Het Moza´ek speelt een belangrijke rol binnen Zuidbroek. Er komen veel voorzieningen op het gebied van onderwijs. Maar er is ook plaats voor kinderopvang en zorg. Alle voorzieningen komen samen in ÚÚn bijzonder gebouw. Hier ‘kristalliseren’ ze tot een bruisend geheel. De naam het Kristal is dus bewust gekozen.

Onderwijs

In het Kristal is een vleugelschool ontwikkeld met daarin speciaal onderwijs en basisonderwijs. De twee basisscholen zijn De Vliegenier (openbaar) en De Diamant (protestants-christelijk). De huisvesting van de basisscholen is ter vervanging van de bestaande scholen in het noordelijk deel van Zevenhuizen. In het Kristal is een expertisecentrum voor speciaal onderwijs gerealiseerd. In dit regionaal expertisecentrum (REC) werken instellingen op het gebied van dagbesteding voor (meervoudig) gehandicapte kinderen, zorgonderwijs en revalidatie samen om de kinderen voor te bereiden op een zelfstandige plek in de maatschappij. Hierbij zijn verschillende instellingen betrokken.

Kinderopvang

De voorzieningen voor kinderopvang worden voor een belangrijk deel gecombineerd met de onderwijsvoorzieningen in Zuidbroek. Kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang zijn centraal gesitueerd, zodat in combinatie met het basisonderwijs een brede school kan ontstaan.

Gezondheidszorg

In het stadsdeelhart Anklaar wordt het gezondheidscentrum vernieuwd. Straks is het ook bedoeld voor de inwoners van Zuidbroek.

 

Het Rooster: Groene grachten en stille stegen

Tussen de verlengde Laan van de Leeuw, het bedrijvenpark en de groene wig verrijst het Rooster. Hier komen relatief veel twee-onder-eenkapwoningen, met aan de noordzijde richting het bedrijvenpark vier bijzonder vormgegeven wooncomplexen in het groen. Net als in het Moza´ek worden ook in het Rooster langs de lanen woonwerkwoningen gebouwd, afgewisseld met stadswoningen en woningen op een realtief kleine kavel. Deze combinatie zorgt ervoor dat het gebied een levendig karakter krijgt. In totaal komen er zo’n 1.200 woningen in het Rooster. Ook worden enkele plaatsen gereserveerd voor woonwagens. Ook in dit deel van Zuidbroek is ruimte voor basisonderwijs.

Strakke structuur

De opzet van het Rooster is wat strakker en hechter dan van de andere twee buurten. Er komt een patroon van groene grachten en stille stegen, van daar ook de naam het Rooster. Per lijn of deelgebied kan steeds een andere architectonisch thema worden gekozen. Tussen de huizen door komen buurtparken die met elkaar verbonden zijn. Bewoners kunnen hier volop genieten van het vele groen. Het Rooster is goed bereikbaar. Bewoners komen snel en makkelijk naar de andere buurten of het winkelcentrum.

De Wellen: Landelijk wonen

In De Wellen, het woongebied dat in het zuidelijk deel van Zuidbroek ligt, zullen voornamelijk kavels voor vrijstaande woningen worden uitgegeven. De kavels zijn gemiddeld 650m▓ groot en daarmee groter dan de kavels in het Moza´ek en het Rooster. Ze komen te liggen aan smalle, informele straatjes. De wijk wordt omringd door veel groen en er lopen twee watergangen doorheen.

In het noordelijk deel van De Wellen, gelegen tussen het mooie park van Zuidbroek en de Terwoldseweg, staan nu verschillende boerderijen. Deels blijven zij daar om het gevoel van de landelijke sfeer te behouden. Aan de westkant van dit deel liggen volkstuinen waar al druk wordt geschoffeld, geplant en geoogst. Vlak naast de volkstuinen ligt tennisvereniging Sprenkelaar, waar zowel binnen als buiten getennist kan worden. Aan de oostkant, tegen de A50 aan, komt een ongeveer 12 meter hoge, groene geluidswal. Deze geluidswal is nodig om straks ongestoord in De Wellen te kunnen wonen. In, of tegen de geluidswal aan zullen ook woningen worden gebouwd, wat uniek is voor Apeldoorn.

In het zuidelijk deel van De Wellen, tussen de Terwoldseweg en de Deventerstraat, komen kavels voor vrijstaande woningen, maar hier hebben we ook te maken met een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGNet). Deze instelling is al sinds 1925 aanwezig in het gebied en kent een rijke historie met een aantal prachtige gebouwen in een mooie groene omgeving. Omdat de gebouwen niet meer voldoen aan de huidige eisen van de zorg en omdat ze logistiek gezien ver uit elkaar liggen, gaat de instelling nieuw bouwen. Een aantal van de gebouwen en de huidige, parkachtige omgeving zal zoveel mogelijk gehandhaafd blijven omdat dit juist voor een nieuwbouwwijk erg waardevol is. Dit geldt ook voor de oude beek die door het gebied loopt. De nieuwbouw van GGNet zal zich concentreren aan de kant van de huidige wijk Zevenhuizen.

Goed bereikbaar

De Wellen is per auto bereikbaar via de Terwoldseweg. Fietsers kunnen het gebied ook via het park, het viaduct over de A50 of vanuit de Deventerstaat bereiken. Via de ringweg en de Oost-Veluweweg is de A50 maar enkele autominuten rijden. Met de fiets is het slechts een klein stukje naar het groene buitengebied, het Weteringse Broek. Ook het noordelijker gelegen multifunctioneel centrum Het Kristal met een aantal scholen, kinderdagverblijf/buitenschoolse opvang, gymzaal, zwembad en een aantal kleinschalige winkels is met de fiets binnen een aantal minuten bereikbaar. In het grote, groene park kan naar hartelust gespeeld, gevoetbald en gefietst worden. Auto’s zijn niet welkom in het park. Kinderboerderij Laag Buurlo, gelegen in de nabij gelegen wijk Zevenhuizen, is zeker ook een bezoekje waard.

Terug naar boven
 
 

 

 
 

Maquette Zuidbroek


Te zien in het Nieuwbouwcentrum Apeldoorn.

 Kavels + Panden winkel

Aanbod kavels in Zuidbroek bij de Kavels + Panden winkel.